Dolazak
0410
Odlazak
1110
Broj osoba
01

Rovinj

Šarmantni srednjovjekovni Rovinj, vječna inspiracija romantičara i umjetnika, osvojit će vas prvim pogledom na gradsku jezgru koja još uvijek odiše venecijanskim stilom.

Šarmantni srednjovjekovni Rovinj, vječna inspiracija romantičara i umjetnika,  osvojit će vas prvim pogledom na gradsku jezgru koja još uvijek odiše venecijanskim stilom. Nalazi se usred arhipelaga sa 16 otoka i otočića, okružen čak 67 km dugom obalom te stoljetnim park šumama i zelenim  površinama.

Povijest

Rovinj je muzej na otvorenom čiji je život započeo na nekadašnjem otoku Mons Albanus. Prvi arheološki tragovi života sežu u brončano doba, a starogradska jezgra se počela razvijati u 3. st. Početkom 18. stoljeća grad se širi izvan gradskih zidina, a kanal između otoka i kopna zatrpan je 1763. g, čime je nastao poluotok. Glazbenu tradiciju Rovinja predstavlja bitinada – rovinjska narodna pjesma. Bitinada je nastala među rovinjskim ribarima, koji su satima boravili u svojim barkama ribareći ili krpajući mreže. Budući da nisu imali slobodne ruke za instrumente, glasovima su imitirali glazbene instrumente.

Znamenitosti

Dok se ulicom umjetnika Grisijom uspinjete prema simobolu Rovinja, 60 m visokom tornju crkve Sv. Eufemije, zaštitnice grada, koračate u povijest na otvorenom. Otkriti ćemo vam  s ponosom legendu o našoj zaštitnici Sv. Eufemiji, provesti vas najljepšim dijelovima grada, od gradske ure, kroz Balbijev luk do Eko muzeja „Kuća o batani“ iz kojeg možete krenuti na plovidbu batanama oko rovinjskih otoka.

Muzeji i galerije

Stoljetna tradicija ribarstva sačuvana je do danas s batanom kao najprepoznatljivijim simbolom. Zbog svoje karakteristične drvene gradnje i dugovječnosti ovi se čamci ravnog dna nalaze pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Sa zadovoljstvom ćemo vam organizirati posjet Eko – muzeju „Kuća o batani“ sa postavom batana te ribolovnog alata i pribora, ispred kojeg u ljetnim mjesecima rovinjski kalafat izrađuje batanu. Nekoliko puta tjedno turistima je na raspolaganju i vožnja sa batanama oko starogradske jezgre koja završava večerom i zabavom uz slušanje bitinada u tradicionalnoj rovinjskoj konobi- spaciu Matika. U lipnju možete uživati i u Regati tradicijskih barki i jedara uz zabavni program.

Ako želite upoznati modernu hrvatsku umjetnost neizostavan je posjet Galeriji Adris koja pruža sustavan uvid u opuse najpoznatijih hrvatskih modernih slikara prve i druge polovice 20. st.

Sve o povijesti Rovinja možete saznati i u Zavičajnom muzeju grada Rovinja smještenom u baroknoj palači grofova Califfi iz 17. dt.

A ljubitelje arheologije povest ćemo u Arheološki park Monkodonja – Mušego kod Rovinja, naseljeno još 2000 godina prije Krista.